Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Avast dostal rekordní pokutu 351 milionů korun Nové

Je známým faktem, že naše osobní data se stala v prostředí internetu velmi ceněnou, ale zároveň i velmi citlivou komoditou. Aby nedocházelo k jejich zneužití, vytvořily se různé zákony, jejichž cílem je osobní údaje chránit. Ne vždy to ale stačí. Občas se do médií dostanou zprávy o firmách, které čelí obvinění ze špatného nakládání s daty. Naposledy tento problém postihl českou společnost Avast.

Proč padla rekordní pokuta? A jakým dalším obviněním Avast čelí v USA?

Blog ITnetwork.cz

Pokuta za prodej neanonymizovaných dat

Tuzemský Avast Software, s. r. o., patří mezi nejznámější poskytovatele antivirového software, který mělo loni ve svém zařízení nainstalováno přes 430 milionů lidí po celém světě. Letos však začal společnost prošetřovat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli problémům s neoprávněným zpracováním osobních údajů.

Podle úředníků Avast během roku 2019 prokazatelně předával neanonymizovaná data o 100 milionech svých uživatelů společnosti Jumpshot, Inc. Jednalo se hlavně o historii prohlížení internetu. „Společnost Jumpshot, Inc., se mimo jiné prezentovala jako společnost zpřístupňující data marketérům, jimž poskytovala vhled do on-line chování spotřebitelů a nabízela sledování cesty uživatelů na atomární úrovni,“ uvedl ÚOOÚ ve své zprávě.

Problém přitom je, že uživatelé Avastu byli mylně informováni o účelu sběru jejich dat. Ta měla být určena pouze ke statistické analýze. Společnost také tvrdila, že pro anonymizaci používá nejrůznější sofistikované techniky. Při samotném řízení bylo ale prokázáno, že k anonymizaci do takové míry rozhodně nedošlo.

„Úřad v rozhodnutí zdůraznil, že společnost Avast je jedním z předních odborníků na kybernetickou bezpečnost, který nabízí veřejnosti nástroje k ochraně dat a soukromí. Její zákazníci nemohli očekávat, že právě tato společnost bude předávat jejich osobní údaje, respektive údaje, na jejichž základě by mohla být zjištěna nejen jejich totožnost, ale například i zájmy, preference, bydliště, majetkové poměry, profese a další údaje týkající se jejich soukromí,“ vysvětlil rozhodnutí úřadu jeho předseda Jiří Kaucký. Společnosti proto ÚOOÚ udělil pokutu ve výši 351 milionů korun, což je mimochodem nejvyšší udělená pokuta v daném odvětví. Rozhodnutí je pravomocné.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Avast s rozhodnutím úřadu nesouhlasí

Avast s udělenou pokutou nesouhlasí, a tak nedlouho po jejím oznámení vydal prohlášení pro ČTK:

„Rozhodnutí ÚOOÚ se týká někdejších činností zahrnující zpracovávání osobních údajů Jumpshotem, dceřinou společností, kterou Avast dobrovolně uzavřel v lednu 2020. Avast s rozhodnutím a popisem skutečností ÚOOÚ nesouhlasí a zvažuje další kroky, včetně správní žaloby. Avast dál potvrzuje svůj závazek chránit data a soukromí svých uživatelů a proaktivně podniká kroky na ochranu soukromí, které jsou pro něj nejvyšší prioritou. Zároveň je i nadále aktivním členem celosvětových organizací a iniciativ zaměřených na ochranu osobních údajů,“ popsal Avast ve svém nedávném vyjádření.

Blog ITnetwork.cz

Avast dostal pokutu i v USA

Úřad pro ochranu osobních údajů však rozhodně není jedinou státní institucí, která má s jednáním Avastu problém. Na konci letošního února udělila americká Federální obchodní komise (FTC) české firmě tučnou pokutu ve výši 16,5 milionu dolarů (asi 387 milionu korun). Zároveň firma dostala zákaz dalšího prodeje uživatelských dat.

„Avast slíbil uživatelům, že jeho produkty budou chránit jejich soukromí, ale přinesl opak,“ řekl v tiskové zprávě Samuel Levine, ředitel Úřadu pro ochranu spotřebitelů FTC. Levine navíc dodal, že taktika získávání dat Avastu porušila nejen soukromí uživatelů, ale i zákon.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 10. května 12:08
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity