Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pacient s čipem v mozku hraje šachy jen pomocí své mysli Nové

V předchozím kvízu, Vyznáš se v kyberbezpečnosti? Otestuj se, jsme si ověřili nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.

Dokážeš si představit budoucnost, v níž ti k objednání večeře bude stačit jen pouhá myšlenka? Tato situace, která ještě donedávna patřila výhradně do světa sci-fi, by se už mohla stát v dohledné době realitou. Lékaři z Muskovy firmy Neuralink totiž na počátku tohoto roku oznámili, že se jim podařilo implantovat jejich čip do mozku prvního pacienta. Ten před nedávnem zveřejnil šokující video, na němž ukázal, jak dokáže hrát šachy jen pomocí svých myšlenek.

Jak se pacient novou technologii učil používat? A jak se odborníci staví k Muskově snaze o komercializaci mozkových čipů?

Blog ITnetwork.cz

Ostře sledovaná operace

Mozek lidi fascinoval od nepaměti, dlouhou dobu však byl považován za velkou neznámou. A i když medicína za poslední desítky let zásadně pokročila, mnozí odborníci se shodují, že mozku asi nikdy nebudeme schopní plně porozumět.

V posledních letech se o to přesto pokusilo hned několik společností, přičemž jednou z nich je bezpochyby firma Neuralink, patřící americkému miliardáři Elonu Muskovi. Ten letos v lednu oznámil, že se jeho lékařům podařilo do mozku prvního pacienta naimplantovat jejich čip. Náročné operaci údajně předcházely dlouhé výzkumy na prasatech a šimpanzích. Až poté Neuralink získal souhlas amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv s testováním nové technologie na lidech.

Čipy Neuralinku jsou unikátní v tom, že umí číst aktivitu lidského mozku. Ten je složen z desítek miliard neuronů, které jsou mezi sebou vzájemně propojeny synapsemi. Vždy když člověk něco ucítí nebo ho něco napadne, vygeneruje se impuls, jenž se velmi rychle přepošle mezi jednotlivými neurony. Nová technologie označovaná obecně jako BCI (brain computer interface) dokáže zachytit a zaznamenat aktivitu neuronů a vysílat bezdrátový signál zpět do přijímací jednotky.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Hraje šachy pomocí mozku

Prvním pacientem, kterému byl tento bezdrátový čip implantován, je 29letý Noland Arbaugh. Ten při potápění utrpěl vážný úraz, v jehož důsledku ochrnul na většinu svého těla. Operace tak pro něj představovala šanci na nový život.

Podle Muska proběhl celý zákrok dobře a sám Arbaugh následně médiím sdělil, že to pro něj bylo „velmi snadné“. O výsledcích operace se můžeš přesvědčit ve videu níže, které pacient před nedávnem publikoval na sociální síti X. Arbaugh v něm ukazuje, jak dokáže hrát on-line šachy bez jakéhokoliv pohybu, jen pomocí svého mozku.

„Myslím, že už pro mě ovládání kurzoru mozkem začalo být intuitivní. Nicméně ze začátku to bylo, jako kdybych zkoušel ovládat Sílu. Jen zíráte na obrazovku a kurzor se hýbe tak, jak chcete. Je to šílené,“ popisuje Arbaugh svou zkušenost pomocí narážky na vesmírnou ságu Star Wars. Mladík ve videu přiznal, že šachy měl vždy rád, a díky čipu se tak může k této aktivitě vrátit.

Symbióza člověka a umělé inteligence

Pro Muska je problematika poranění mozku a páteře jakýmsi startovním bodem, s Neuralinkem má totiž velké plány. Jeho dlouhodobějším cílem je podle BBC symbióza člověka a umělé inteligence. Lidé by tak mohli být schopní komunikovat s počítači a jinými elektronickými zařízeními úplně novým způsobem.

Čipy by nás podle Muska také měly ochránit před riziky umělé inteligence. Tu vlastník Neuralinku už dříve označil za existenční hrozbu. Musk tvrdí, že lepším spojením lidských a počítačových mozků se snižuje pravděpodobnost, že jako druh zůstaneme „pozadu“.

Jak ale poznamenává mnoho odborníků, pro to, aby se mohl Neuralink stát běžným produktem, existují obrovské překážky. „Mozek každého z nás je trochu jiný. Nemůžete mít jen jeden čip, který vyhovuje všem a dělá přesně to samé, musí to být velmi pečlivý proces. Technologie jdou navíc stále kupředu, musíte si proto každých pět let pořizovat nový čip? Bude to tedy jako mít v hlavě starou Nokii, která sice byla ve své době fajn, ale teď už se moc nepoužívá?“ ptá se třeba neurovědec z Cardiffské univerzity Dean Burnett.

Vyvstává zde také otázka obav ze samotné operace. Opravdu by ti stálo za to podstoupit tak náročný zákrok, aby sis mohl třeba objednat pizzu nebo odeslat SMS bez použití rukou? Odborná veřejnost se v každém případě shoduje, že pokud nás vůbec čeká budoucnost plná mozkových čipů, bude to ještě dlouho trvat.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Předchozí článek
Vyznáš se v kyberbezpečnosti? Otestuj se
Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 7. května 8:51
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity