Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Ženy jsou budoucnost IT. Jejich počet v oboru stoupá

Chlapečkovi autíčko a holčičce panenku. Ačkoliv se nám společnost již od dětství snaží vsugerovat nejrůznější genderové stereotypy ohledně technické (ne)zdatnosti žen, skutečnost může být velmi odlišná. Dokazuje to třeba každoročně se zvyšující počet IT specialistek. Jak také trefně poznamenal generální ředitel Apple Tim Cook, neexistují „žádné dobré výmluvy“ pro nedostatek žen v tomto sektoru.

Protože se 8. března slaví Mezinárodní den žen, budeme tento článek věnovat právě jim – ajťačkám.

Blog ITnetwork.cz

IT se čím dál více otevírá ženám

Digitalizace téměř všech oborů urychlená obdobím pandemie Covid-19 způsobila obrovský hlad po kvalifikovaných ajťácích. Jen v Česku jich v současnosti chybí desítky tisíc, v Evropě jsou to potom stovky tisíc pracovníků. Problémem je také stárnutí současných IT specialistů, které vede k dalšímu zesílení poptávky po nových odbornících. Zatímco u všech ostatních oborů se předpokládá růst zaměstnanců v období mezi lety 2013 a 2025 asi 3 %, u STEM (věda, technika, technologie a matematika) a ICT (informační a komunikační technologie) se očekává zvýšení až o 8 %.

Tento trend tak dává šanci pro uplatnění v oboru i doposud opomíjené demografické skupině, a sice ženám. Ty v současnosti tvoří zhruba 17 % z téměř 8 milionů ICT specialistů v Evropě, v Česku je to ale pouhých 10 %. Podle dat Eurostatu ale ajťaček v zemích Evropské unie každoročně přibývá.

Česká republika má však stále co dohánět, nejhorších výsledků dosahujeme třeba v počtu zaměstnaných žen s ICT vzděláním. Jak můžeš vidět z grafu, ty u nás tvoří pouze 7,4 %. Oproti tomu nejvyšších čísel dosahuje Bulharsko (36,6 %), Řecko (29,4 %) nebo Dánsko (28 %).

Blog ITnetwork.cz

Jak jsme tě již informovali v dřívějším článku, důvodů, proč je žen v IT stále málo, je spousta. Z výsledků studie Ženy v ICT od Evropského institutu genderové rovnosti přitom vyplývá, že hlavní příčinou jsou škodlivé stereotypy ohledně špatných technických schopností žen. Ty se následně projevují nedostatkem digitálního sebevědomí, což pak ovlivňuje počet ajťaček.

Dalším častým důvodem je také stereotypizace samotného povolání. „Mnoho žen a dívek si představí osobu, která sedí celou svou pracovní dobu před počítačem a píše nějaké kódy, ale IT přitom nabízí mnohem víc,“ vysvětlila pro Seznam zprávy Jana Černínová, partnerka a konzultantka pro oblast personalistiky, diverzity a inkluze ve společnosti Kyndryl.

Nicméně z dat výročních zpráv velkých technologických firem (Big Tech) vyplývá, že se obor čím dál více otevírá ženám. Na technologických pozicích v současnosti tvoří zhruba pětinu všech zaměstnanců, u vedoucích pozic je to potom dokonce okolo 30 %. Jak ale v rozhovoru BBC řekl Generální ředitel Apple Tim Cook: „Ve světových technologických firmách stále není dost žen.“ Přečti si náš další článek o inspirativních ženách, kterým se podařilo prosadit v IT.

Blog ITnetwork.cz

Fascinuje tě svět technologií a chtěl/a by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů, luxusní plat a mnoho dalších benefitů:

Na IT ženy láká plat i další benefity

Práce v IT nabízí zaměstnancům mnoho výhod, mezi ty nejvýznamnější bezpochyby patří vysoké platové ohodnocení. Z dat Českého statistické úřadu za třetí čtvrtletí roku 2022 vyplývá, že průměrný hrubý měsíční plat v ICT byl přes 70 tisíc korun. V kontextu výšky mzdy je tak IT nejperspektivnější obor na trhu.

Také pružná pracovní doba a home office jsou dnes již běžnou součástí zaměstnaneckých benefitů v IT, což ženám poskytuje tolik potřebnou flexibilitu. Tu oceňuje například absolventka našeho rekvalifikačního kurzu Vlaďka. „Byla jsem zrovna s dětmi na kontrole u zubaře a říkala jsem si, jak to všechno zvládnu. Vrátím se do práce, ale budu muset přitom pořád něco řešit – rovnátka, logopedii, kroužky, třídní schůzky, a nakonec někdo onemocní. Napadlo mě proto, že zkusím kariéru v IT, kde dostanu větší flexibilitu. Také budu mít možnost si vzít volno kdykoliv, když bude třeba,“ vzpomíná ajťačka.

Podobné důvody pak motivovaly ke změně povolání i absolventku Terezu, která jakožto matka samoživitelka potřebovala začít pracovat z domova. Velmi se bála, aby po rekvalifikaci našla uplatnění, nakonec vše ale proběhlo hladce. „Práci jsem sehnala hodně rychle. Zkusila jsem odpovědět na inzerát, kde nehledali juniora, ale přímo programátora. Asi jsem u nich dostala šanci, protože viděli, že tomu celkem rozumím, ačkoliv se IT věnuji pouze krátce.“

Dalším často zmiňovaným benefitem je pak určitě pocit satisfakce po dobře odvedené práci. „Velmi se mi líbí, že jsou mé výsledky vidět okamžitě. Každý znak něco udělá a něco znamená,“ vysvětluje další absolventka rekvalifikačního kurzu Anna.

Blog ITnetwork.cz

Větší začlenění žen do IT je tedy víc než potřebné, protože umožní alespoň částečně zaplnit propast v nedostatku zaměstnanců v oboru. Jednou z nejlepších možností, jak začít svou cestu do IT, je přitom rekvalifikace. Je i tvým snem stát se programátorem / programátorkou? Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 28.2.2023 16:49
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity