Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zbohatl na Minecraftu, teď Notch zakládá nové studio Nové

Kdo by neznal Minecraft? Tato legendární hra už roky baví miliony dětí a dospělých, což dokazují i stále se zvyšující čísla prodaných kopií. Podle údajů z roku 2023 si Minecraft od jeho vytvoření zakoupilo již 300 milionů lidí, díky čemuž se titul řadí mezi jednu z nejprodávanějších her vůbec.

Za kolik se Minecraft v roce 2014 prodal? A jakou novinku jeho autor Persson chystá?

Blog ITnetwork.cz

Programovat začal už v osmi letech

Počítače a videohry zajímaly švédského programátora Markuse Alexeje Perssona (známého také pod přezdívkou Notch) už od malička. S programováním začal na Commodore 128 a už v osmi letech dokázal vytvořit svou první hru.

Mezi lety 2004 až 2009 Persson pracoval jako herní vývojář ve firmě Midasplayer (později King.com), která se nejvíce proslavila svou hrou Candy Crush. Tam se seznámil i s programátorem Jakobem Porsérem, s nímž v roce 2009 založil firmu s názvem Mojang Specifications (později Mojang Studios). Několik měsíců poté Persson vytvořil a vydal i první verzi Minecraftu, napsanou v programovacím jazyku Java.

Hra se stala hitem

Persson se nijak netají tím, že při tvorbě Minecraftu se do velké míry inspiroval hrou s názvem Infiminer, a to především z hlediska vizuálu. Už v roce 2010 se každopádně jeho hra začala prodávat ve velkém, údajně si ji každý den koupilo zhruba 400 lidí. Na začátku roku 2011 pak Mojang oznámil první milion prodaných kopií. Jak ale sám Persson řekl, o popularitu mu nikdy nešlo.

Hry vytvářím, protože je to zábava, miluju je a zbožňuju programování. Ale mým záměrem není vytvářet hity, ani se nesnažím změnit svět. Minecraft se rozhodně hitem stal a lidé mi tvrdí, že změnil hry. Ale ani jedno nebylo mým cílem.

V každém případě se do začátku roku 2015 prodalo zhruba 70 milionů kopií a loni v říjnu prodeje dosáhly neuvěřitelných 300 milionů. „S blížícím se patnáctým výročím zůstává Minecraft jednou z nejprodávanějších her všech dob s více než 300 miliony prodaných kopií, což je milník, o kterém se nikomu ani nesnilo, když jsme všichni stavěli své první bloky,“ řekla šéfka Mojang Studios Helen Chiangová.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Prodej Minecraftu ho vyšvihl mezi nejbohatší lidi světa

Zřejmě pod tíhou kritiky napsal Persson v roce 2014 na svůj Twitter (dnes X) dotaz: „Nechce si někdo koupit můj podíl v Mojangu, abych se v životě mohl posunout dál?“ A ač není jisté, zda to v tu chvíli myslel stoprocentně vážně, začal dostávat nabídky na odkup své firmy.

Tu nakonec opravdu prodal Microsoftu za 2,5 miliardy dolarů, což je dnes zhruba 60 miliard korun. Persson si tedy na hře slušně vydělal a zařadil se tak na seznam světových miliardářů. Jeho jmění podle serveru Forbes.cz aktuálně dosahuje zhruba 1,3 miliardy dolarů.

Čeká Perssona další úspěch?

Po tomto úspěšném obchodě o Perssonovi dlouhou dobu nikdo příliš neslyšel. Před několika dny však Švéd na sociální síti X ukázal svůj nový projekt a oznámil založení herního studia s názvem Bitshift Entertainment.

Novou hru Persson pracovně nazývá Levers and Chests a zatím je pouze v rané fázi. Autor nezmiňuje příliš podrobností, mělo by se ale prý jednat o hru v klasickém žánru roguelike, jejímž typickým prvkem je hraní na hrdiny. Odehrávat by se měla v podzemních prostorách a jeskyních a stejně jako u Minecraftu by perspektiva hry měla být z pohledu první osoby.

Blog ITnetwork.cz

Údajně měl švédský programátor tuto hru vymyšlenou ještě před tím, než se začal věnovat Minecraftu. Necháme se tedy překvapit, zda to bude další trhák.

Jaké jsou nejpůsobivější stavby v Minecraftu?

U některých staveb vytvořených Minecraftu se jen těžko věří, že nejsou skutečné. Na několik takových příkladů se můžeš podívat v následujícím videu:

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:

V následujícím kvízu, Vyznáš se v kyberbezpečnosti? Otestuj se, si vyzkoušíme nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Přeskočit článek
(nedoporučujeme)
Vyznáš se v kyberbezpečnosti? Otestuj se
Článek pro vás napsala Radka Konečná 19. dubna 11:51
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity