Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Vědomosti nestačí. I pro práci v IT potřebuješ soft skills

Tiší a plaší introverti, žijící ve vlastním světě. To jsou jedny z nejčastějších stereotypů o ajťácích, jejichž vyobrazení můžeme najít v bezpočtu filmů a seriálů. Skutečnost je však do velké míry odlišná. Prostředí v IT firmách se totiž poslední dobou mění, což se projevuje například častější prací v týmech či přímým kontaktem s klienty. Kvůli tomu už ajťákům nestačí pouze technické znalosti, měli by mít i mnoho dalších vlastností a schopností.

Co jsou soft skills? A jak na nich zapracovat?

Blog ITnetwork.cz

Jaké jsou měkké dovednosti?

Soft skills nebo také česky měkké dovednosti označují schopnosti v chování jedinců. Obecně je můžeme rozdělit na:

  • Osobnostní
  • Sociální
  • Kariérní

Poprvé s termínem přišla na konci 60. let americká armáda. Ta jím označovala jakoukoliv dovednost, která nesloužila k ovládání a používání strojů. Armádní vůdci si totiž uvědomovali, že se v této kategorii nachází mnoho důležitých a užitečných vlastností, jež jsou nezbytné pro vedení skupiny či motivování vojáků.

Zájem o měkké dovednosti se v průběhu let podstatně zvýšil. Podle nedávného výzkumu Severozápadní univerzity navíc studenti ze škol, které kladou důraz na budování sociálně-emocionálních schopností, dosahují mnohem lepších výsledků. Dokazují to třeba jejich známky, menší počet disciplinárních problémů, nebo nižší míra absencí.

Narůstá i množství společností, které se specializují na školení zaměstnanců právě v měkkých dovednostech. Firmy přitom nejčastěji oceňují vlastnosti jako kritické myšlení, schopnost řešit problémy, prezentování, týmová práce, profesionalita nebo dodržování pracovní etiky. Na rozdíl od tvrdých dovedností (hard skills), které jsou pro každou z profesí specifické, jsou soft skills většinově použitelné téměř pro všechna zaměstnání. Pokud tě téma zajímá, zjisti v následujícím článku, jaké jsou další rozdíly mezi soft a hard skills.

Proč potřebují ajťáci soft skills?

Za stereotypy ohledně programátorů žijících v temných sklepeních mohou zřejmě zažité počátky sálových počítačů. Ty totiž potřebovaly čisté a chladné prostředí, takže suterény pro ně byly ideální. Od té doby ale počítače ušly pořádnou cestu a s nimi i povolání ajťáků.

Pozice programátora či vývojáře například vyžaduje stále častější komunikaci, ať už s ostatními kolegy, nebo také přímo se zákazníky. „V dnešním IT světě se hodně pracuje v týmech, zaměstnanci jsou na sebe navázaní a musejí spolu kooperovat. Nahrávají tomu i novější projektové metodologie, například agilní styl řízení,“ vysvětluje Lenka Skalická, personalistka ze společnosti CGI IT. Práce v IT je navíc opravdu různorodá, protože v oboru existuje mnoho různých pozic, z nichž každá vyžaduje trochu jiné dovednosti.

I přes to, že jsou při přijímacím řízení technické znalosti v oboru stále nejdůležitějším kritériem, velký důraz je kladen i na soft skills. Na pohovoru proto musejí zájemci o práci v IT dokázat, že se umí začlenit do týmu, a jsou schopní se s ostatními zaměstnanci domluvit. Kromě komunikace se k práci v IT hodí také organizační dovednosti, analytické myšlení, kreativita, projektové řízení, řešení problémů, vytrvalost či vynalézavost.

Blog ITnetwork.cz

Láká tě svět technologií? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a staň se programátorem. Získáš parádní plat, home office a mnoho dalších benefitů:

Vsaď na trénink

I přes to, že někteří lidé ovládají měkké dovednosti lépe než jiní, je možné se v nich pravidelným tréninkem zlepšit. Inspiruj se třeba našimi třemi tipy:

  • Stanov si realistické cíle – Pokud omdlíváš už jen při představě nadcházející prezentace, nečekej, že po přečtení jednoho článku z tebe bude komunikační mág. Stanov si takový cíl, který tě bude sice motivovat, ale jehož dosažení bude reálné.
  • Vyhledávej zpětnou vazbu a nauč se ji akceptovat – Nic tě neposune tak, jako konstruktivní názory ostatních. Popros proto kolegy či své blízké, aby ohodnotili tvé jednání. Zapamatuj si jejich podněty a pokus se je příště do svého chování zapracovat.
  • Praxe dělá odborníka – Nejlepším způsobem, jak se v něčem zdokonalit, je cvičit. Pokud máš problém s prezentacemi, vyzkoušej si přednes nejprve před svými přáteli či rodinou. Jestli špatně ovládáš time management, začni si jednotlivé dny podrobně plánovat. V mnoha ohledech budeš muset vystoupit ze své komfortní zóny, čím častěji ale tuto cestu podnikneš, tím jistěji se v dané oblasti budeš cítit.

Jak demonstrovat měkké dovednosti na pohovoru?

Využij takzvané STAR metody, která slouží k ověření důležitých vlastností:

  • S = situation (situace)
  • T = task (úkol)
  • A = action (akce)
  • R = result (výsledek)

Pokud se třeba rozhodneš dokázat budoucímu zaměstnavateli svou schopnost zvládat stresové situace, popiš mu svůj poslední nepříjemný pracovní zážitek. Mluv o tom, co bylo tvým úkolem, a kde přesně nastal problém. Následně vysvětli, proč ses rozhodl situaci vyřešit daným způsobem i jaký to potom mělo dopad.

Tato metoda je mezi náboráři velmi oblíbená. Je tedy možné, že ji na tebe na přijímacím pohovoru vyzkouší i bez tvé iniciativy. Neboj se v takové chvíli odhalit svá slabá místa. Ukaž, že se dokážeš z případných chyb poučit, a že na sobě chceš pracovat.

Mezi další otázky typické pro metodu STAR pak patří:

  • Jak jsi zvládal stres ve své předchozí práci?
  • Kdy jsi naposledy udělal chybu?
  • Na jaký projekt jsi ve svém pracovním životě nejvíce pyšný a proč?
Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 15.2.2023 10:33
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity