Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Ucházet se o pozici bez potřebných zkušeností? Ano, jde to.

Našel sis pracovní místo, o které se chceš ucházet, ale nesplňuješ všechny požadavky. To se stává. Přesto se často vyplatí se o něj ucházet. I bez splnění všech kvalifikačních předpokladů je možné získat pohovor a dokonce pracovní nabídku. Klíčem k úspěchu je posunout pozornost směrem k tvým silným stránkám, aby se pohovor zaměřil na znalosti a zkušenosti, které máš.

Jak vyzvedneš své silné stránky? Co ti může pomoci? Čím v této situaci zaujmout v motivačním dopise a životopise? O čem pak mluvit na pohovoru?

Blog ITnetwork.cz

Požadavky v pracovním inzerátu - Co vlastně znamenají?

Každý seznam je trochu, řekněme, idealizovaný. Jistě obsahují vše, co by ideální kandidát měl znát a čím oplývat, ale nauč se rozeznat, co je esenciální a co omáčka. A kde některá očekávání trochu zatlačit za hranici pohovoru a kde se o to raději ani nepokoušet. Náboroví manažeři mohou být ve svém přístupu k náboru realističtější a flexibilnější, než si možná myslíš.

Zde je několik typů požadavků, které zaměstnavatelé uvádějí v popisech pracovních míst:

  • Roky praxe
  • Vzdělání v oboru
  • Znalost softwaru
  • Certifikace dovedností
Blog ITnetwork.cz

Ucházet se o práci s menšími zkušenostmi - Ano, ale...

Jak již bylo řečeno, většina náborových manažerů si naštěstí ponechává otevřenou mysl, pokud se domnívají, že kandidát může být pro danou pozici vhodný. Koneckonců jejich úkolem je najít správného člověka, nikoliv správný životopis. To znamená, že i když tvůj životopis nesplňuje všechny uvedené požadavky na pracovní pozici, mohou být ochotni se s tebou setkat.

Když tě na pohovor pozvou, zeptej se sám sebe: "Mohl bych tuto práci vykonávat?". Pokud je tvá odpověď ano, ale nemáš tolik pracovních zkušeností, kolik požadují, můžeš být pro danou práci stále vhodný. Dělal jsi možná něco trochu podobného, což ti umožní zvládnout dané povinnosti. V takovém případě by ses měl rozhodně o pozici ucházet.**

Blog ITnetwork.cz

Jak je ale přesvědčit, že i přes chybějící zkušenosti, jsi právě ty ten pravý?

Když máš méně zkušeností, než je třeba

Abys udělal dobrý dojem a ukázal zaměstnavateli, že to s pracovní příležitostí myslíš vážně, uvádíme několik užitečných tipů, které můžeš použít, když se ucházíš o práci s menšími zkušenostmi, než je požadováno:

Když máš odkrouceno méně let zkušeností

V životopise se zaměř na všechna přenositelná školení, zkušenosti a dovednosti. Pak budeš hned vypadat jako o dost silnější kandidát na danou pozici. Pokud například pozice vyžaduje pět a více let praxe, ale ty máš pouze tři roky, vyzdvihni svou dobrovolnickou práci či stáže a vlastní domácí projekty, abys vykompenzoval nedostatek zkušeností.

Prokázáním přenositelných dovedností můžeš přesunout diskusi od relevantních zkušeností k relevantnímu souboru dovedností. Nezapomeň, že součástí tvého úkolu v náborovém procesu je najít způsoby, jak tvé zkušenosti souvisejí s danou pozicí. Takže i junior programátor může zkusit ukázat třeba hru, kterou vytváří od střední školy. Nebo weby, které vytvořil kamarádům, kamarádovým rodičům a jejich známým, ... Ačkoliv ti to nemusí připadat relevantní, je to vizitka tvojí práce.

Zajímá tě IT a chtěl bys umět zacházet s moderními technologiemi a brát super peníze? Nečekej a rekvalifikuj se na junior programátora už od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

Každé dobré slovo se počítá – Doporučení

Pokud nesplňuješ požadavky na danou pozici, najdi někoho, kdo si myslí, že je splňuješ. Doporučení zaměstnance dané společnosti, kam se hlásíš, ti může nejen pomoci prosadit se, ale také si tě více všimnout. Neznáš nikoho z oné firmy? Buď odvážný a představ se někomu, kdo by ti mohl pomoci. Navazování kontaktů se vyplatí. Opravdu. Pokud se necítíš úplně komfortně požádat o doporučení, zvaž alespoň možnost požádat o radu. Otázka "Jak bys to udělal ty?" může často přinést překvapivé výsledky.

Opravdu každé slovo se počítá. Doporučit tě může i někdo zvenčí. Tvůj učitel, profesor, klient, předchozí zaměstnavatel atd.

Dokaž, že práci zvládneš

Pokud tvůj životopis splňuje většinu požadavků, dokaž, že jsi ochoten na sobě pracovat ještě před pohovorem. Můžeš se například podívat na jejich produktovou řadu a přijít s nápady na nové služby. A pokud žádné nápady zrovna nemáš, udělej to, co dělají všechny firmy. Průzkum trhu a zalep díry, které najdeš. Získané údaje proměň v jedinečnou prezentaci a nech se vést svou kreativitou. Možná se ti dokonce podaří zapůsobit na ně tím, že jim nabídneš pohled, o kterém dosud neuvažovali.

Blog ITnetwork.cz

Ukaž nadšení

Nadšení by mělo vycházet nejen z tvých slov, ale celkově z tvého postoje. Dej průchod své osobnosti a kreativitě v motivačním dopise i v e-mailech, které posíláš s dotazem na pozici. Někdy je věta "Ještě neznám odpověď na tuto otázku, ale budu!" přesně to, co chce personalista slyšet. Je to postoj, který ukazuje, že jsi vynalézavý a ochotný udělat vše pro to, aby ses naučil nové věci a posunul společnost kupředu.

Zapadni do firemní kultury

Důležitým aspektem je také mít takové hodnoty, které odpovídají stávající firemní kultuře. Náborový manažer může spíš přivřít oko, pokud rozpozná tvůj potenciál, který odpovídá celkovému chodu a nastavení firmy. Udělej si tedy průzkum a ukaž, že bys do ní zapadl.

Může se jednat například o sdílení pozitivního přístupu, vyjádření podobných charitativních zájmů nebo dokonce prokázání základních hodnot týmové práce.

Blog ITnetwork.cz

Zaměř se na základní požadavky

Občas se v inzerátech objeví prazvláštní požadavky. Například "preferujeme rodilého mluvčího němčiny". Nenech se tím odradit od podání žádosti o danou pozici. Pokud umíš mluvit německy alespoň na úrovni B2, rozhodně se neboj o tom u pohovoru rozpovídat. Pokud ne, zaměř se místo toho na základní požadavky pozice. Tedy na to, co bude hlavní náplní dané práce.

A nech své úspěchy vypovídat o tvých schopnostech. Pokud se například ucházíš o místo učitele tvůrčího psaní bez požadované praxe, může být vhodné zmínit jiné úspěchy, například ocenění, které jsi získal za svou poslední publikovanou beletrii.

Zdůrazni své vzdělání a certifikáty

Pokud poprvé vstupuješ do zaměstnání nebo se přesouváš do nového oboru, může být náročné začít. Když jsi ještě nestihl získat zkušenosti, zaměř se ve své prezentaci na své vzdělání. Rychle se učící nováček v oboru může být pro personalistu často žádanější než zkušený pracovník, který si možná za svou dlouhou kariéru vypěstoval špatné návyky.

A i když se v IT na nějaké papíry nehraje, není na škodu ukázat, kolik času a námahy ti získání jednotlivých milníku dalo práce. Zdůrazni při tom svou iniciativu a důvody, proč jsi se rozhodl změnit obor. Co očekáváš, že ti změna přinese atd. Přeci chceš, aby tvůj motivační dopis vynikl. Popiš svůj příběh. Pod vzděláním a odbornou přípravou se často skrývá to, co dělá kandidáta zapamatovatelným, i to, odkud pochází a kam směřuje. Ve shrnutí životopisu nebo v prohlášení o cílech můžeš například vysvětlit své dlouhodobé cíle. V motivačním dopise bys také mohl jedinečným způsobem sdělit, jak tě tvá pracovní historie připravila na tuto novou příležitost. Pokud personalista vycítí, že bys mohl přinést na danou pozici něco nového, může tě kontaktovat a pozvat na pohovor.

Blog ITnetwork.cz

Orientuj se na výsledky

V životopise a později i při pohovoru se zaměř na pozitivní dopady tvé práce, kterých jsi dosáhl v předchozích zaměstnáních. Koneckonců smyslem celého požadavku na pracovní místo je zajistit konzistentní výsledky. Pokud personalista věří, že těchto výsledků můžeš dosáhnout, může být on ochotnější upustit od chybějících požadavků. Buď připraven ukázat konkrétní úspěchy ve své kariérní historii, které odpovídají tomu, co zaměstnavatel hledá, a jako důkaz těchto úspěchů použij kvantitativní (číselné) údaje.

Staň se programátorem. Přejdi do perspektivního oboru, který roste a zasahuje tak do každodenního života.

Závěrem

Zde je nutné zůstat nohama na zemi. Nezkoušej trpělivost náborářů tím, že se budeš hlásit na pokročilé a zkušené pozice místo toho, abys pokorně šel na pohovor pro juniora, kam patříš.

Celý náborový tým ví, co by měl správný junior ovládat a že nemají mnoho zkušeností. Přesto jsou jejich znalostní testy tak trochu mimo mísu. Vypadá to, že hledají mediora nebo rovnou seniora. Jedná se o taktiku. Často nejde o daný test nebo úkol samotný, ale zjistit, zda to hned nevzdáš či jak umíš přemýšlet. Nenech se tím tedy vyvést z míry a splň zadaný úkol, jak nejlépe umíš.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 23.5.2022 19:43
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity