Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Theranos - Nápad za miliardy, který se nepovedl zrealizovat

Elizabeth Holmesová byla ambiciózní dívkou již od malička. Podle svých vlastních slov chtěla vždycky vynalézt něco, o čem si lidé ani nemysleli, že jde udělat. Během svého kariérního života opravdu dokázala víc než naprostá většina jejích vrstevníků. Založila totiž firmu Theranos s hodnotou 9 miliard dolarů, získala podporu vlivných lidí a její fotka byla na titulkách největších deníků. Každá pohádka ale musí někdy skončit a její neuvěřitelný příběh před několika dny uzavřel rozsudek soudu.

Jak se z Holmesové stala miliardářka? A jaké chyby měla její technologie?

Blog ITnetwork.cz

Vymyslela přelomovou technologii

Příběh Theranosu začal v roce 2003, kdy si teprve 19letá Holmesová založila svou vlastní firmu. Aby měla prostředky na vstupní kapitál, opustila Stanfordskou univerzitu a využila peněz ze svého studijního fondu. Její vizí bylo vytvořit technologii, která dokáže z pouhé kapky krve diagnostikovat vážné choroby, jako je rakovina nebo cukrovka. Díky tomu by se krevní testy mohly stát pro pacienty dostupnější a pohodlnější. Této skutečnosti pak přizpůsobila i název firmy, který odvodila ze slov terapie a diagnostika.

Brzy se k Elizabeth připojil také její přítel a později i milenec Sunny Balwani. Ten ve firmě zastával pozici výkonného ředitele a pro příběh Theranosu byla jeho postava klíčová.

Nápad oslnil investory

Představa, že by nějaký stroj dokázal diagnostikovat zmíněné choroby pouze z kapky krve, byla velmi přelomová. I proto si Holmesová dokázala získat přízeň vlivných osobností a investorů. První významnou investici ve výši 350 milionů dolarů dostal Theranos v roce 2012 od společnosti Safeway. Tyto peníze měly být použité na vybavení 800 klinik, v nichž by se uskutečňovaly zmíněné testy.

V roce 2013 se pak Theranos spojil s další vekou lékárenskou společností Wallgreens. Ta do firmy investovala 140 milionů dolarů, přičemž za tuto částku se měly diagnostické přístroje objevit v jejich 40 lékárnách. Celkově získal Theranos investice ve výši 700 milionů dolarů, díky čemuž se jeho odhadovaná hodnota vyšplhala na 9 miliard dolarů.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Mezi nejvýznamnější podporovatele firmy patřil třeba bývalý americký ministr financí George Schultz, mediální magnát Rupert Murduch, nebo třeba bývalý děkan Lékařské fakulty na Harvardu Jeffrey Flier. Ten Holmesovou dokonce po jejich rozhovoru přizval do Rady členů lékařské fakulty, což je velmi prestižní organizace. „Byla sebevědomá, ale když jsem se jí zeptal na několik otázek o její technologii, nevypadala, že by jí rozuměla. Vypadalo to trochu divně, ale neodešel jsem s tím, že je to podvod,“ přiznal BBC Flier.

V populárních novinách a magazínech Holmesovou označovali za „dalšího Steva Jobse“ nebo „nejmladší miliardářku na světě, která si své peníze vydělala sama.“ Umístila se také v prestižním žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30, což je seznam 30 lidí pod 30 let, které známý časopis každý rok vybírá. Z této vrcholné éry pochází například následující rozhovor s CBS, ve kterém se můžeš dozvědět třeba údajný princip fungování jejího vynálezu:

Hořké vystřízlivění

Holmesová si však svého místa na výsluní příliš dlouho neužila, již od roku 2015 se totiž její sen o Theranosu začal rozpadat jako domeček z karet. Zjistilo se, že se jí nikdy nepodařilo vytvořit funkční prototyp slibovaného diagnostického přístroje. I přesto však se svým partnerem Balwanim dlouhodobě tvrdili, že mají k dispozicí dobře fungující zařízení. Prokázalo se navíc i to, že pro své testování využívají přístroje jiných společností.

Významnou roli v odhalení celého podvodu měl novinář známého deníku The Wall Street Journal John Carreyrou, který několikrát informoval o nespolehlivosti testů firmy. Jeho zdrojem byl údajně zaměstnanec Theranosu a zároveň i vnuk bývalého ministra Shultze Tyler Shultz. Jak se zprávy kupily, investoři začali být nervózní a do vyšetřování se navíc pustil také Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Centrum pro zdravotní služby (CMS). Právě CMS nakonec po inspekci jedné z laboratoří firmy pozastavilo Theranosu provoz testování krve kvůli riziku ohrožení zdraví pacientů.

Investoři brzy na to firmu opustili a v roce 2016 začali Theranos dokonce vyšetřovat i státní žalobci. Přestože se Holmesová snažila firmu ještě zachránit, pádu se již nedalo zabránit. V roce 2018 tak byla společnost rozpuštěna a Holmesová i Balwani byli zatčeni za podvod. Žalobce řekl, že úmyslně uvedli pacienty v omyl kvůli funkčnosti testů a značně zveličili úspěchy firmy vůči svým investorům.

Vinu popírají a chtějí zůstat na svobodě

Holmesová byla minulý rok v lednu shledána vinnou ze čtyř podvodů a byla odsouzená k 11 letům vězení. Tam však zatím nenastoupila, protože byla v době procesu těhotná. Podala také odvolání, které soud před pár dny zamítl a potvrdil její nástup do vězení 27. dubna 2023.

„Paní Holmesová je přesvědčená, že celou dobu jednala přesně a spolehlivě. Navzdory tomu ale poskytovala nepravdivé informace investorům Theranosu, a to nejen o slíbené funkčnosti její technologie,“ řekl soudce Edward Davil, který celý proces vedl.

Nicméně Holmesová se u soudu na konci dubna znovu odvolala, čímž se její nástup do vězení opět odložil.

Svůj trest dostal také obchodní partner Holmesové Sunny Balwani, který by si měl za podvod odsedět 13 let. I ten se proti rozhodnutí soudu odvolal, ale také jeho žádost byla zamítnuta, takže do vězení musí nastoupit v letošním dubnu. Zdá se tedy, že celý příběh bude mít pro oba "podnikavce" poměrně trpký konec. Přesvědčit se můžeš třeba v následujícím videu televize FOX 2, která zpracovala reportáž ze soudního líčení s Balwanim.

Příběh Holmesové ale určitě není ojedinělý, podobných podvodů se u začínajících technologických firem odehrálo spoustu. Příkladem může být třeba další zdravotnická firma Outcome Health, jejíž ředitelé byli usvědčeni z podvodu ve výši 1 miliardy dolarů. Velký poprask pak způsobila také outsourcingová společnost Satyam Computer Services, jejíž ředitelé úmyslně zfalšovali účty, zvýšili cenu akcií a ukradli z firmy vysoké částky.

Pokud se chceš o kauze dozvědět více informací, doporučujeme ti dobře hodnocený seriál Kauza Theranos, který je v Česku dostupný na platformě Disney+.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 28.4.2023 19:30
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity