Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Podpora při kurzu byla na 110 %, říká bývalý vedoucí Vlad Nové

Vzdělání je rozhodně jednou z nejlepších investic, kterou si můžeme během života dopřát. S tím souhlasí i bývalý vedoucí oddělení Vlad, jenž se rozhodl doplnit si vědomosti v IT a rekvalifikoval se na programátora. Nejenže kurz zvládl na výbornou, kromě toho začal během studia pracovat jako správce systému a zároveň se ještě věnoval dalšímu vzdělávacímu programu v oboru leadershipu.

Proč se rozhodl vydat na dráhu programátora? A jak si jako cizinec poradil s češtinou na kurzu?

Blog ITnetwork.cz

V práci podpořili jeho touhu po vzdělání

Jak ses dostal k IT?

Byla to docela dlouhá cesta, počítače mě zajímaly vždycky, ale nikdy dříve jsem se jim profesionálně nevěnoval. Změnila to až vaše rekvalifikace.

Jaký obor jsi vystudoval?

Jsem vyučený kuchař, vyzkoušel jsem ale i spoustu jiných povolání.

Jaké třeba?

Když jsem přišel před šesti lety do Česka, ještě jsem neuměl moc dobře jazyk, a tak jsem začal pracovat jako operátor ve výrobě. Postupně jsem se vypracoval až na pozici zástupce mistra a češtinu se naučil. Nějakou dobu před rekvalifikací jsem pak získal místo vedoucího oddělení v logistické společnosti DHL. Velmi mě zajímá psychologie a leadership, takže mi tato pozice celkem vyhovovala.

Proč ses tedy vydal na rekvalifikaci?

Jak už jsem říkal, IT mě vždy velmi zajímalo, navíc jsem se už po těch letech v práci cítil trochu vyhořelý. Vedení firmy mé nadšení do vzdělání podpořilo a nadřízení mi řekli, že pokud se rekvalifikuji, mohu ve firmě nastoupit do IT oddělení. Byl to pro mě tedy takový impuls, abych to konečně zkusil.

Vedení firmy mé nadšení do vzdělání podpořilo a nadřízení mi řekli, že pokud se rekvalifikuji, mohu ve firmě nastoupit do IT oddělení.

Nechal sis kurz proplatit úřadem práce?

Ano, původně jsem o té možnosti přitom ani nevěděl, poradila mi ji až jedna vaše moc milá kolegyně. Vše pak proběhlo úplně v klidu.

Během rekvalifikace zvládl dokončit i další kurz

Proč sis vybral zrovna Javu?

Z mnoha důvodů. Jednak mě na ní zaujalo, že podporuje dědičnost, a jednak mi přišla jednodušší na učení. Také mi ji všichni doporučovali.

Jaká byla pro tebe jako cizince rekvalifikace v češtině?

Neměl jsem s tím vůbec žádný problém. Mnoho lidí z mého okolí mi radilo, ať do toho nejdu, že se budeme učit až příliš technické výrazy, kterým nebudu rozumět. Nakonec jsem to ale zvládl úplně v pohodě. Občas jsem si některé lekce přepnul do slovenštiny, což mi trochu pomohlo.

Narazil jsi při studiu na nějaký problém?

Trošku jsem se zasekl u OOP, nakonec jsem to ale dokázal překonat. Překvapilo mě, že mi můj koordinátor volal skoro každý týden a ptal se mě, jak to zvládám. Bylo to hrozně milé a koordinátor se mě vždy snažil podpořit. O to víc mě to motivovalo se učit a posouvat, abych se před ním nemusel stydět, že jsem nějakou lekci neudělal.

Zkoušel jsi i online konzultace s lektorem?

Jenom jednou před odevzdáním praktického projektu. Potřeboval jsem poradit, jak dále postupovat.

Jakou verzi projektu jsi dělal?

Tu lehčí, během kurzu jsem totiž ještě dodělával další kurz ohledně leadershipu. Měl jsem tedy i tak dost práce.

To je neuvěřitelné, jak jsi to zvládal?

Celkem se to dalo, učení jsem během dne různě střídal.

A jaké pocity jsi měl ze závěrečné zkoušky?

Úplně v pohodě. Líbilo se mi, že tam byli všichni moc příjemní a empatičtí. Na začátku jsme byli docela nervózní, ale po té motivující úvodní řeči to z nás celkem opadlo.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Určitě to byla uvolněná atmosféra na prezenčních školeních. Vůbec to nebylo jako ve škole, kde studenti jen sedí a profesor před nimi povídá. Lektoři nás neustále zapojovali a ptali se, jestli stíháme. Obzvlášť vydařené bylo školení HTML, výkon lektora byl na opravdu velmi profesionální úrovni.

Rád bych také ještě jednou zmínil podporu mého koordinátora po celou dobu studia, která za mě byla na 110 %.

Vůbec to nebylo jako ve škole, kde studenti jen sedí a profesor před nimi povídá. Lektoři nás neustále zapojovali a ptali se, jestli stíháme. Obzvlášť vydařené bylo školení HTML, výkon lektora byl na opravdu velmi profesionální úrovni.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Pro Vlada vzdělávání rekvalifikací rozhodně nekončí

Nastoupil jsi nakonec do IT oddělení ve své firmě?

Ano, dokonce už měsíc před ukončením kurzu. V jednu chvíli jsem tedy dělal dva kurzy, a navíc začínal v práci. Bylo to dost náročné, obzvlášť pro mou ženu. Sotva jsem navečer přišel z práce domů, rovnou jsem se přesunul k učení. Dnes je to už ale víc než půl roku, co v IT pracuji, a myslím, že si to už všechno sedlo.

A čemu se nyní v práci věnuješ?

Dělám správce systému a v současnosti mám pod sebou dva klienty. Má práce spočívá v tom, že mám na starost jednu aplikaci, u níž zajišťuji její plynulé fungování.

Stále se hodně učím, pracuji totiž s Oracle a Pythonem. Na kurzu jsem přitom studoval Javu. Jezdím také na různá školení, nedávno jsem byl třeba na Power BI. Kromě toho se navíc ještě učím anglicky, firma mi totiž proplácí soukromého lektora.

Jaké máš ve své nové kariéře plány do budoucna?

Nejprve bych se rád dovzdělal – jak v angličtině, tak i přes e-learning ITnetwork v Pythonu. Následně bych se rád víc věnoval vývoji. Má firma mi nabízí možnost kariérně růst, takže uvidíme, co bude dál.

Jsi rád, že ses rekvalifikoval?

Moc a jsem rád, že jsem si vybral zrovna ITnetwork. Už jsem vás dokonce doporučil několika svým známým a jeden z nich mezitím stihl i kurz dokončit.

Jsem rád, že jsem si vybral zrovna ITnetwork. Už jsem vás dokonce doporučil několika svým známým a jeden z nich mezitím stihl i kurz dokončit.

Máš nějaké doporučení pro nováčky na rekvalifikaci?

Ano, je opravdu potřeba dodržovat termíny, které jsou dané v harmonogramu kurzu. Já jsem si pořád říkal, že mám spoustu času, a pak se mi to trochu vymstilo. Ten plán je poskládaný tak, aby na sebe vše dobře navazovalo a člověk měl na konci kurzu trochu času si vše v klidu zopakovat.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 8. dubna 13:11
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity