Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Po 30 letech v IT se Petr rozhodl naučit programovat

Absolvent Petr je důkazem, že rekvalifikace na programátora může být velmi užitečná i pro někoho, kdo v IT pracuje už desítky let. Jakožto projektový manažer se ve svém oboru dostal k mnoha zajímavým činnostem, samotné programování mu však dlouho unikalo. Když pak jeho zaměstnavatel musel ukončit činnost, rozhodl se Petr volný čas věnovat sebevzdělání a rekvalifikoval se na programátora. Nyní tak má práci v IT, která mu umožňuje skloubit dosavadní zkušenosti s programováním.

Jak zkušený ajťák Petr hodnotí rekvalifikaci v ITnetwork? A co doporučuje nováčkům v oboru?

Blog ITnetwork.cz

Jeho kariéra se vždy točila okolo počítačů

Zajímaly tě informační technologie už od malička?

Když jsem byl dítě, IT ještě úplně neexistovalo, maximálně ve formě velkých sálových počítačů. Nicméně technika mě zajímala vždy, i proto jsem si na střední škole vybral obor mechanik/elektronik pro komunikační techniku. Zde jsem se dostal do kontaktu s nadšenci, kteří měli vlastní osmibitový počítač. Po nějaké době se mi pak podařilo přemluvit rodiče, aby mi pořídili československý klon ZX Spectrum, Didaktik Gama. Právě na něm jsem se učil úplné základy, včetně jednoduchého programování.

Na začátku devadesátých let, kdy mi bylo 18 let, jsem si potom koupil své první PC. Na něm jsem zjišťoval, co všechno zvládne. Zkoušel jsem třeba ty nejjednodušší programy nebo textový editor a dostal jsem se také k programovacím jazykům Basic a Pascal.

Čím ses po škole živil?

Prvních několik let jsem dělal technika, takže jsem hlavně opravoval a skládal počítače na objednávku. Následně jsem pracoval jako reklamační technik, to bylo místy docela zábavné, obzvlášť u některých zákazníků. Během let jsem si postupně rozšiřoval své znalosti a dovednosti, takže jsem potom dělal správce sítě či správce WAN u internetového providera. Nakonec jsem se ale vrhl na kariéru IT projektového manažera.

Proč ses rozhodl pro rekvalifikaci?

Firma, pro kterou jsem posledních 12 let pracoval, bohužel musela skončit. Řekl jsem si, že když mám najednou čas, rád bych jej využil ke vzdělání. A protože jsem se kromě Basicu a Pascalu nikdy nevěnoval programování, přihlásil jsem se na rekvalifikaci, abych si tuto dovednost doplnil a rozšířil si obzory.

Nechal sis kurz proplatit přes úřad práce?

Ano, vše proběhlo úplně v pohodě. Přišel jsem tam, vyplnil žádost a odevzdal ji. Už druhý den mi volali, že je má žádost schválená a mám se dostavit k podpisu smlouvy o rekvalifikaci.

Přišel jsem tam, vyplnil žádost a odevzdal ji. Už druhý den mi volali, že je má žádost schválená a mám se dostavit k podpisu smlouvy o rekvalifikaci.

Jaký jazyk sis vybral?

Zvolil jsem si Python, a to kvůli jeho použití u technologií s umělou inteligencí a internetem věcí. To jsou obory, které mě v poslední době dost zaujaly. Navíc syntaxe Pythonu mi dost připomíná právě Basic ze Spectra, takže se mi dobře učila.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Python zvládl na výbornou

Jak ti šly začátky kurzu?

Bylo to docela zajímavé, učili jsme se totiž HTML a CSS, což úplně není moje parketa. Měl jsem s tím tedy trochu problém. Spousta mých spolužáků z kurzu však tyto základy uměla velmi dobře, takže mi dost pomohli.

A jak jsi zvládl samotný Python?

To bylo naopak úplně v klidu. Slyšel jsem, že se spousta lidí zasekne na objektově orientovaném programování, takže jsem se toho dost bál. Přece jen už mi to učení nejde tak jako před třiceti lety. Možná ale právě proto, že jsem z toho měl na začátku respekt, mi to nakonec přišlo celkem jednoduché. Při srovnání s ostatními lekcemi v e-learningu jsem měl u OOP dokonce nejvyšší skóre.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

E-learningové lekce jsou šikovně napsané, opravdu se z toho dobře učí. Musím rovněž ocenit možnost konzultací s lektory, které jsem párkrát využil. Pánové, kteří je vedou, opravdu vědí, o čem mluví. Tyto pocity jsem měl také z prezenčních školení. Vždy jsme se mohli na cokoliv zeptat a lektoři s námi trávili čas i o přestávkách, kdy jsme spolu mohli řešit třeba závěrečný projekt.

E-learningové lekce jsou šikovně napsané, opravdu se z toho dobře učí.

Jaké pocity jsi měl ze závěrečné zkoušky?

Měl jsem samozřejmě strach, obzvlášť ráno před samotnou zkouškou. Docela mě ale překvapilo, jak dobře to naprostá většina z nás zvládla. Myslím, že nám hodně pomohla především ta poslední opakovací hodina, kdy jsme se zaměřili na témata, která nám úplně nešla. Během testu jsem si pak nevěděl rady s jednou otázkou, protože jsem daný pojem znal pouze v angličtině a český překlad mě zaskočil. Teď už si ho ale budu pamatovat až do důchodu 😆

Byl pro tebe kurz i přes tvé mnohaleté zkušenosti v IT užitečný?

Určitě ano, protože mě naučil, jak správně přistupovat nejen k Pythonu, ale do budoucna i k dalším jazykům. Kromě toho mi kurz pomohl rozšířit obzory a pochopit myšlení programátorů, což je při mé práci dost důležité.

Kurz mu pomohl najít práci

Jak sis hledal uplatnění?

Práci jsem si začal shánět už během kurzu a asi měsíc před jeho koncem jsem ji našel ve firmě Vítkovice IT Solutions. Byl jsem samozřejmě na pohovoru, kde se mě ptali na mé dosavadní zkušenosti. Velmi je zaujal právě rekvalifikační kurz. Myslím, že je to jeden z faktorů, proč si mě nakonec vybrali.

Velmi je zaujal právě rekvalifikační kurz. Myslím, že je to jeden z faktorů, proč si mě nakonec vybrali.

Začal jsi tedy pracovat ještě během kurzu?

Ne, se zaměstnavatelem jsem se domluvil, že nastoupím až po závěrečné zkoušce, abych na ni měl dostatek času.

Co přesně v práci děláš?

Pracuji zase jako IT projektový manažer. To znamená, že mám na starost přípravu a realizaci celého projektu od jeho počátku až po předání klientovi. Typicky řeším například dodávky programových řešení, ale i komplexní projekty obsahující dodávky hardwaru, komerčního softwaru i na zakázku psaných aplikací.

Baví tě tato práce?

Moc, rád bych zde zůstal minimálně dalších patnáct let. Líbí se mi také, že se dostanu i k programování. Mám navíc spoustu skvělých kolegů, na které se případně můžu obrátit a oni mi pomohou.

Programuješ i ve volném čase?

Ano, je to můj velký koníček. V poslední době mě velmi zaujal internet věcí. Tam se programuje hlavně v MicroPythonu, což je značně modifikovaný Python s možností ovládat přímo hardware. Myslím, že když tomu budu věnovat hodinku dvě denně, mohu se postupně vypracovat až k tomu, že budu tato zařízení vytvářet lidem na zakázku jako vedlejší činnost k mé současné práci.

Máš na závěr nějaká doporučení pro začínající ajťáky?

Během kurzu se mi hodně osvědčilo používat komunikační kanál na Discordu. Studenti zde mohou spolu řešit své programovací problémy a vzájemně si pomáhat.

Určitě bych také doporučil se před výběrem programovacího jazyka informovat o nabídkách práce v okolí svého bydliště. Poptávka po programátorech v různých jazycích se totiž v rámci Česka dost liší.

Určitě bych také doporučil se před výběrem programovacího jazyka informovat o nabídkách práce v okolí svého bydliště. Poptávka po programátorech v různých jazycích se totiž v rámci Česka dost liší.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 29.11.2023 10:31
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity