Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pig butchering - Zneužitá důvěra a podvody s kryptoměnami

Stále více lidí v poslední době využívá internet k nalezení svého vysněného partnera. S online seznamováním se všakpojí také celá řada problémů. Jedním z nich je určitě anonymita, která uživatelům umožňuje vystupovat pod falešnými identitami bez většího rizika odhalení. Právě proto si sociální sítě a online seznamky vybírají jako své loviště nejrůznější podvodníci, kteří si zde hledají vhodné oběti. V posledních letech se navíc začaly objevovat případy takzvaného „pig butchering“.

Jakou roli v něm hrají kryptoměny? A jaké techniky na své oběti podvodníci zkoušejí?

Blog ITnetwork.cz

Co je to pig butchering?

Název tohoto nového podvodu je odvozen z angličtiny a v přesném překladu znamená „porcování prasete“. Podvodník totiž postupně vykrmuje svou oběť nejrůznějšími dary a lichotkami, díky čemuž si s ní vytváří silné emocionální pouto. A teprve až potom se uchyluje k různým nekalým praktikám.

Spolu s dalšími podobnými podvody patří pig butchering do skupiny takzvaného sociální inženýrství. Tím rozumíme určitý druh manipulace s lidmi, jejímž cílem je získat od nich citlivé informace či peníze. Podvodník ve většině případů s obětí vůbec nepřijde do osobního kontaktu a typicky se po splnění svého úkolu rychle vypaří.

Jedním z nejdůležitějších pilířů celého systému je určitě stud. Oběti se jednoduše bojí přiznat, že se nechaly tak snadno zmanipulovat a raději tento čin zatají. Protože se navíc často jedná o velmi složitý proces postavený na organizované síti podvodníků, je výsledek následného policejního vyšetřování dost nejistý. Na rozdíl od jiných podvodů ze skupiny sociálního inženýrství je ale pig butchering orientován na investice do kryptoměn.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Za všechno může přítel k nezaplacení

Podvod přitom často začíná úplně nevinným pozdravem. Člověku přijde zpráva od neznámého uživatele, z níž není vůbec patrný žádný nekalý záměr. Pokud se oběť chytí a odpoví, podvodník okamžitě začne pracovat na posílení vztahu. Jeho chování je naprosto důvěryhodné, fotografie vypadají reálně a životní příběh je detailně dopředu připravený. Podvodníci navíc nijak nespěchají, klidně si počkají týdny i měsíce, než si jsou svojí pozicí jistí.

Dalším krokem podvodníka je tedy to, že začne svou oběť pomalu „vzdělávat“ v oblasti kryptoměn, k čemuž mu slouží speciálně vytvořené falešné obchodní platformy. Na první pohled na nich ale není nic zvláštního, podle generálního ředitele klubu Mekong Matta Friedmana tyto stránky vypadají „přesně tak, jak by vypadat měly“. Lidé proto nemají problém podvodníkovi věřit a začnou zde podle jeho rad investovat. Dokonce se brzy dostaví i první zisky, které je motivují vložit do platformy další peníze.

Problém však přijde ve chvíli, kdy se lidé pokusí své peníze vybrat. Stránky se zablokují a pro jejich reaktivaci jsou oběti nuceny investovat další částku. Významnou roli v této fázi sehrává i onen nový „přítel“, který oběť neustále povzbuzuje. Když už podvodník zjistí, že oběť nemá víc peněz, vypaří se a účet zablokuje.

Pokud tě téma zajímá a chceš se o něm dozvědět víc, určitě doporučujeme reportáž Forbes, kterou můžeš zhlédnout v následujícím videu. Je v ní podrobně zaznamenaný celý proces pig butcheringu:

Do kryptoměn investovala už pětina Čechů

Loni podle zdrojů FBI přesáhly tyto investiční podvody jen ve Spojených státech částku 3,3 miliardy dolarů. Ve skutečnosti se ale očekává, že bude toto číslo ještě o dost vyšší. V Česku je zatím pig butchering poměrně ojedinělý. Minulý rok se například v médiích objevily zprávy o ženě z Náchodska, které podvodník slíbil výhodnou investici do kryptoměn. Ta nabídce uvěřila a naistalovala si do svého tabletu program na správu internetového bankovnictví. Aby potom mohla získat peníze zpět, musela vložit na účet další investice, na které si ovšem musela již půjčit. Celkově tak podvodníkovi poslala přes 400 tisíc korun ve 20 různých platbách.

Obecně je však přístup Čechů ke kryptoměnám odměřený. Nicméně jak vyplývá z loňských dat Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT), do kryptoměn již u nás investovala zhruba pětina lidí, nejčastěji to přitom byli lidé do 26 let. „Pro tuto nejmladší věkovou skupinu jsou jedním z nejpopulárnějších zdrojů informací podcasty, YouTube a sociální sítě, ale ještě častěji jsou to přátelé a známí. Existuje ale riziko, že tito lidé podléhají trendům a investují, aniž by dostatečně zvažovali potenciální problémy či plně chápali podstatu kryptoměnového světa,” upozorňuje Martin Řezáč, předseda AKAT ČR.

Tato špatná zkušenost může navíc ovlivnit i chuť lidí k případným budoucím investicím. „Důležité u všech alternativních investic je mít na paměti pravidlo 10 %, tedy že by běžný člověk neměl do těchto aktiv vkládat více než 10 % všech svých dostupných prostředků,“ zakončuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Blog ITnetwork.cz

Pokud bys i ty rád začal investovat do kryptoměn, doporučujeme ti se v tomto rozmanitém trhu nejprve pořádně zorientovat. Zároveň si vždy ověř věrohodnost svého investičního poradce, ať už je jím kdokoliv. A určitě nikomu nepovol vzdálený přístup do jakéhokoliv svého zařízení.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 29.5.2023 10:50
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity