Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Náhradnice Jana - Java PRO mi dodá sebevědomí pro práci v IT

I přes perfektní výsledky v kurzu se Viking Jiří nakonec rozhodl zachovat věrnost svému učitelskému poslání a do navazujícího kurzu dále nepokračovat. Proto jsme za něj v průběhu podzimních měsíců hledali Náhradníka. A i když se na naši Výzvu ozvalo mnoho zajímavých zájemců a zájemkyň, jedno video nás svou upřímností zaujalo úplně nejvíce. Věříme, že Jana je tou správnou Náhradnicí, která zvládne Vikingovu započatou Výzvu dotáhnout až do zdárného konce.

Co motivovalo maminku tří dětí Janu přihlásit se do Výzvy 5 Statečných? A jakou práci by po ukončení kurzu ráda získala?

IT bylo jen pro kluky

Počítače Janu fascinovaly už od malička, obzvlášť ji zaujaly hry, které se na dlouhou dobu staly jejím velkým koníčkem. V rodině byla jediná, kdo počítačům alespoň trochu rozuměl. Každý problém se tedy snažila vyřešit sama a postupně se o IT dozvídala čím dál více informací. Samotné programování ji však v tomto období příliš nezaujalo. „Měli jsme asi dva roky na gymplu hodiny IT, látku jsme ale vždy probírali příliš okrajově a já do toho nikdy nepronikla. Kromě toho mě odrazovalo tvrzení, že je tento obor jen pro kluky a holky na to nemají hlavu,“ přiznává Jana.

Po dokončení gymnázia se proto Jana vydala na pedagogickou fakultu, kde získala bakalářský titul. Dlouho ale nemohla najít obor, který by ji vyloženě nadchl. Po narození prvního syna se proto rozhodla, že vyzkouší fotografování, jež se následně stalo po několik let jejím přivýdělkem. Velmi se jí líbila flexibilita, kterou jí tato práce nabízela. Mohla si totiž uzpůsobit počet zakázek aktuální situaci doma a případně editovat fotky, když dala děti spát.

Na rekvalifikaci šli s manželem spolu

Před nedávnem však Janu okolnosti postavily před náročné rozhodnutí, neboť ji její zdravotní stav a snižující se množství zakázek donutily zvážit kompletní změnu oboru. „Shodou okolností došel do stejného bodu i můj manžel, jenž dělal patnáct let u policie. Už dříve jsme se bavili o tom, že by se mohl rekvalifikovat na programátora, začala jsem mu k tomu tedy aktivně hledat další informace. Nakonec to dopadlo tak, že to zaujalo i mě, a na rekvalifikaci jsme se přihlásili spolu,“ směje se Jana.

Ukázalo se, že to byl dobrý tah, neboť si manželé mohli alespoň ze začátku kurzu vzájemně pomáhat a radit. Janino studium ale po nějaké době nabralo větší spád, a tak byla s látkou napřed. Jak sama říká, částečně za to mohla její povaha workoholičky, manžel navíc u rekvalifikace ještě pracoval. Během výuky Jana nezaznamenala žádnou větší komplikaci, akorát ji prý na chvíli zaskočilo OOP v Javě. Když však látku pochopila, zvládla už zbytek kurzu na jedničku. Studentům tedy doporučuje nelámat učení přes koleno a dát tomu v případě menšího záseku volnější průběh.

Blog ITnetwork.cz

Doufá, že jí kurz dodá sebevědomí a pomůže splnit sny

Po základním rekvalifikačním kurzu Java BASIC začala Jana přemýšlet nad uplatněním. „Velmi jsem se bála někam poslat životopis, moje puntičkářská povaha mi pořád říkala, že bych se měla ještě něco málo doučit,“ vysvětluje Náhradnice. Rozhodla se tedy, že se bude učit pracovat s dalšími nástroji, jako je třeba React nebo Spring. Nevěděla však, kde přesně začít a jak se látku komplexně naučit. „Studium na kurzu bylo mnohem efektivnější a rychlejší,“ přiznává Jana.

Když si pak přečetla e-mail s nabídkou zúčastnit se Výzvy 5 Statečných coby Náhradnice, napadlo ji, že by to pro ni mohla být ta nejlepší cesta. „Chtěla bych se během navazujícího kurzu naučit pracovat na skutečném projektu a získat tak sebevědomí k tomu, abych se mohla ucházet o práci programátorky,“ popisuje své představy Jana, která má podporu celé své rodiny i manžela.

Od svého budoucího zaměstnání pak očekává, že se bude věnovat vývoji nějakého zajímavého projektu, nejlépe v některém z menších českých technologických startupů. Doufá také, že jí nová práce přinese větší flexibilitu. „Jeden z hlavních důvodů, proč jsem si vybrala zrovna IT, je home office. Naše děti totiž vyučujeme doma a zároveň bychom s nimi rádi i více cestovali,“ uzavírá Náhradnice Jana.

Sleduj s námi, jak se bude Janě na její cestě rekvalifikací nadále dařit.

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Našich 5 Statečných už jsme sice našli, to ale neznamená, že nemůžeš získat práci snů. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 19.12.2023 10:26
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity