Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Místo fotbalu hrají LOLko. Zájem o e-sporty roste

Hraní her je oblíbenou zábavou desítek milionů lidí. Zatímco někdo preferuje deskovky, jiný nedá dopustit na hry počítačové. Ty za dobu své existence dokázaly přilákat mnoho gamerů, a těm nejlepším z nich se dokonce podařilo proměnit svůj koníček v zaměstnání. Mnozí hráči mezi sebou dokonce soupeří na velkých lokálních či celosvětových turnajích, a v e-sportu se dnes točí velké množství peněz. Hodnota celého odvětví se navíc každoročně zvyšuje.

Jaké hry jsou ty nejoblíbenější? A kolik si vydělají nejúspěšnější hráči?

Blog ITnetwork.cz

Co je to e-sport?

Podle České asociace esportu (ČAE) dokáže význam slova e-sport vysvětlit pouze 40 % Čechů. První část článku proto budeme věnovat jeho definici. Jedná se o: „organizované soutěžní hraní hráčů nebo týmů, v jakékoliv hře, na jakékoliv platformě (PC, konzole, mobil). Soutěže mají jasná pravidla a účastnit se jich mohou jak amatéři, tak profesionálové.“

Stejně jako každý jiný sport má i ten elektronický velmi podobnou strukturu. Jsou zde organizátoři, kteří vytváří jednotlivé soutěže; herní týmy nebo hráči; diváci sledující zápasy na online platformách; streameři nebo influenceři komentující tyto zápasy; a sponzoři, jejichž cílem je zviditelnit svou značku.

Profesionální hráči mají obvykle podepsanou smlouvu v některém z mnoha klubů nebo organizací, reprezentují jejich barvy a dostávají od nich i slušný honorář. Poloprofesionální hráči či amatéři pak pravidelný příjem od klubu nemají, často se ale stává, že za ně organizace zaplatí náklady spojené s jejich účastí na turnajích. Utkání se konají buď on-line nebo off-line. Na turnaje odehrávající se v reálném světě je však většinou nutná předchozí kvalifikace.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Kdo se zajímá o e-sport?

V Česku hraje podle dat ČAE videohry 18 % mužů a 4 % žen, přičemž nejvíce hráčů se nachází ve věkové kategorii 15–29 let. Téměř polovina respondentů výzkumu se hraní věnuje více než 7 hodin týdně a průměr celé populace tvoří 16 hodin týdně.

Samozřejmě ne každý z hráčů se stane profesionálem. Podle webu Statista byly v USA v roce 2022 pouze necelé 4 tisíce profesionálních hráčů, v Číně to pak bylo 1,7 tisíc a v Brazílii 1,3 tisíc e-sportovců.

Mezi nejoblíbenější hry mezi profesionály patří podle ČAE:

  • Counter-Strike
  • Call of Duty
  • League of Legends
  • Fortnite
  • FIFA

Elektronický sport má přitom hodně příznivců i mezi diváky, jen loni jej totiž sledovalo téměř 600 tisíc lidí. Očekává se navíc, že toto číslo bude v následujících letech nadále stoupat. Z dat ČAE vyplývá i to, že nejvíce fanoušků má e-sport v řadách mladých mužů. Několikrát měsíčně jej sleduje okolo 11 % všech respondentů výzkumu, přičemž nejčastěji se na něj dívají na počítači či na mobilním telefonu.

K nesledovanějším hrám podle ČAE patří:

  • Counter-Strike
  • FIFA
  • NHL
  • League of Legends
  • Call of Duty

Jak to vypadá na některém z e-sportových turnajů se můžeš přesvědčit v následujícím videu:

Za pět let vzrostla hodnota trhu na dvojnásobek

Je tedy zjevné, že se v e-sportu točí obrovské množství peněz. V roce 2018 byla odhadovaná hodnota tohoto trhu podle serveru Talkesport.com okolo 700 milionů dolarů, loni to už ale bylo zhruba 1,4 miliardy dolarů. V následujících letech se očekává ještě další významný nárůst. Podobný vývoj se přitom v posledních letech odehrává také v Česku, kde hodnota odvětví aktuálně činí asi 150 milionů korun, což představuje přibližně šestinásobný vzrůst oproti roku 2017.

Tento boom se projevuje i na ziscích gamerů, kteří si mohou přijít na opravdu luxusní peníze. Podle informací z ČAE patří mezi nejbohatší hráče na celém světě Johan Sundstein s přezdívkou N0tail. Jeho herní zisky se vyšplhaly na více než 7 milionů dolarů, přičemž většinu obstarala strategie Dota 2. U nás je pak jedním z nejbohatších gamerů Tomáš Šťastný s přezdívkou oskar. Tento český král Counter-Strike si již podle serveru Playzone.cz dokázal vydělat okolo 7 milionů korun. Na Slovensku je potom přeborníkem třeba Ladislav Kovács neboli GuardiaN, který už získal podle PLAYzone přes 19 milionů korun.

Důležitou součástí e-sportového trhu jsou také streameři, kteří komentují živé přenosy třeba na YouTube či na Twitchi. Tito lidé dostávají peníze především od svých fanoušků a sledujících. Před pár lety se například streamerovi hry Fortnite s přezdívkou Dr.Lupo podařilo za 4,5 hodiny vybrat téměř milion dolarů! Nutno ale podotknout, že tyto peníze sloužily k charitativním účelům.

Velké peníze se v tomto odvětví točí rovněž v hazardu. Ve výzkumu ČAE přiznalo 16 % respondentů, že na e-sporty alespoň někdy sází. Podobné výsledky měl také mezinárodní výzkum britské společnosti YouGov. Nejvíce sázek je přitom uzavřeno na hry Dota 2, Counter Strike nebo League of Legends.

Stále se zvyšující počet diváků, hráčů i sponzorů dělá z e-sportu poměrně lukrativní odvětví, jehož popularita bude pravděpodobně v následujících letech ještě sílit. Očekává se navíc, že velký rozmach způsobí také převedení některých soutěžních her do virtuální reality. Na to si ale ještě budeme muset pár let počkat.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 20.4.2023 10:09
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity