Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Kurz se skvěle vyjímá v životopisu, říká bývalý strojař Jiří

Stejně jako u mnoha našich dalších rekvalifikantů byla Jirkova cesta za vysněným povoláním programátora více než klikatá. Počítače jej fascinovaly již od dětství, nicméně informatiku nakonec kvůli svým známkám studovat nešel. Vybral si proto strojařinu, v níž pak více než 10 let pracoval. Touha po změně a kariérní vyhoření však Jiřího před nedávnou dobou motivovaly k rekvalifikaci, která mu konečně pomohla splnit si svůj sen. Od června totiž začal pracovat jako vývojář v jedné pražské technologické firmě.

Proč si Jirka vybral zrovna Python? A jak rychle se mu podařilo najít práci?

Blog ITnetwork.cz

Ze Škodovky rovnou za počítač

Jak ses vůbec dostal k IT?

Počítače mě zajímaly už od dětství, ve 12 letech jsem si dokonce jeden sám složil. Tehdy jsem tomu sice moc nerozuměl, ale bavilo mě zjišťovat, co který komponent dělá. Po základní škole jsem chtěl jít studovat informatiku, to se mi však nakonec bohužel nepovedlo. Proto jsem nastoupil na strojárnu do Škodovky, kde jsem následně 14 let pracoval.

Proč ses tedy rozhodl ke změně zaměstnání?

Po těch letech v jednom podniku jsem se již začal cítit trochu vyhořelý. Ne, že by mě strojařina nebavila, ale potřeboval jsem jednoduše změnu. Také jsem chtěl práci, která by mě skutečně naplňovala. Když jsem tedy odešel ze Škodovky, věděl jsem, že moje kariéra povede do IT.

Jak jsi přišel na ITnetwork?

Když jsem byl na Úřadu práce, na internetu jsem si hledal nejrůznější kurzy na testování softwaru. Měl jsem za to, že právě skrze ně se mi podaří trochu prorazit do světa IT. Postupně jsem se do toho ponořil a zkoušel další kurzy a lekce, přičemž některé z nich byly právě na stránkách ITnetwork.

Co tě přimělo zkusit rekvalifikaci?

Po absolvování několika kurzů jsem si říkal, že by bylo vhodné naučit se nějaký programovací jazyk. Vybral jsem si Python, který je dle mého názoru pro začátečníky nejsrozumitel­nější. Všiml jsem si, že ITnetwork rekvalifikace v Pythonu nabízí, a tak jsem se informoval o přihlášce skrz Úřad práce.

Jak proběhlo schvalování?

Vše bylo rychlé a bez jakýchkoliv problémů. Jen jsem podal přihlášku a do týdne jsem měl žádost schválenou.

Vše bylo rychlé a bez jakýchkoliv problémů. Jen jsem podal přihlášku a do týdne jsem měl žádost schválenou.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Díky samostudiu byl s výukou napřed

Jaké byly začátky kurzu?

Začátky byly fajn, mnoho věcí jsem totiž díky svému samostudiu znal ještě před nástupem do kurzu. Byla to velká výhoda, protože jsem díky tomu měl čas se látku opravdu naučit a znovu si ji zopakovat.

Lekce byly čtivě a podrobně napsány, takže se mi z nich dobře učilo, i přes to jsem měl ale občas problém některou látku pochopit. Konzultace s lektory jsem však nevyužil, protože jsem si chtěl na řešení přijít sám, což se mi nakonec vždycky povedlo. Případně jsem občas daný problém probral s dalšími studenty.

Co se ti na kurzu líbilo?

Skvělá byla hlavně prezenční školení v Praze. Především musím ocenit vaše lektory, kterých jsme se mohli kdykoliv na cokoliv zeptat a oni nám vždy ochotně odpověděli. Výuka na těchto hodinách byla sice velmi intenzivní, ale dalo mi to nejvíce vědomostí z celého kurzu. Dle mého názoru by těchto hodin mohlo být klidně i více.

Jsi rád, že sis vybral zrovna Python?

Ano, určitě toho nelituji. Kurz mi dal ucelený soubor znalostí a zvýšil mé povědomí o jeho syntaxi. Především to ale byla skvělá položka do mého životopisu.

Kurz mi dal ucelený soubor znalostí a zvýšil mé povědomí o jeho syntaxi. Především to ale byla skvělá položka do mého životopisu.

Blog ITnetwork.cz

Zaměstnavatelé jej oslovovali sami

Jak sis hledal práci?

Mnoho firem mě oslovilo samo, a to přes kariérní síť LinkedIn, kde jsem si ve svém profilu vyplnil své znalosti a dovednosti. Firmy hodně zaujaly kurzy ohledně testování softwaru, a především také znalost programování v Pythonu. Když jsem ale pak šel na pohovory, většinou se ukázalo, že hledají někoho trochu seniornějšího. Nakonec se mi zhruba po dvou měsících od ukončení kurzu podařilo na jednom z pohovorů uspět.

V jaké firmě tedy pracuješ?

Jedná se o společnost Digiteq Automotive, která se zabývá testováním infotainmentu a různých chytrých aplikací v leteckém a v automobilovém průmyslu.

Čemu se ve firmě věnuješ?

Jsem vývojář automatizovaných testů na projektu online funkcí infotainmentu. Líbí se mi, že se díky tomu dostanu k programování v Pythonu, který jsem studoval. Kromě toho dělám také správu Gitu na jednom našem dalším projektu.

Jsi tedy nyní spokojený?

Určitě ano, pracovat v IT byl vždycky můj sen, kterého se mi nyní podařilo dosáhnout. Jsem velmi rád, že mi jako nováčkovi dali v Digiteq Automotive šanci, a že ocenili moji snahu se do toho po hlavě pustit.

Jsem velmi rád, že mi jako nováčkovi dali v Digiteq Automotive šanci, a že ocenili moji snahu se do toho po hlavě pustit.

Chtěl bys něco vzkázat začínajícím programátorům?

Musím přiznat, že jsem měl nejprve hodně zkreslené představy. Myslel jsem si totiž, že celý proces bude mnohem jednodušší. Žádné začátky ovšem nejsou snadné, člověk do toho musí jít opravdu naplno a věřit si. Ale když se tím nakonec prokoušete, zjistíte, že výsledek za to určitě stál.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 15.9.2023 8:24
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity