Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Digitální nomádství kvete mezi ajťáky

Také si každou zimu říkáš, že by ses nejraději sbalil a odjel na pár měsíců někam do tepla? Nebo tě jednoduše láká život v cizině? Právě kvůli těmto, ale i mnoha dalším důvodům, lidé s možností práce odkudkoliv opouštějí svá obydlí v Česku a vydávají se vstříc dobrodružství do exotických destinací. Odhaduje se, že těchto digitálních nomádů je na světě v současnosti okolo 35 milionů. Jedním z jejich nejčastějších povolání je přitom právě IT.

Je práce z domu častým benefitem? A které oblasti jsou mezi digitálními nomády ty nejžádanější?

Blog ITnetwork.cz

Kolik lidí vůbec pracuje z domu?

Asi není nutné dlouze rozepisovat, že se během Covidu výrazně zvýšilo množství zaměstnanců pracujících z domu. Očekávalo se, že po skončení pandemie se věci vrátí do starých kolejí a významná část lidí bude opět nucena vyměnit své pohodlné domácí papuče za poněkud formálnější obuv. Tyto prognózy se však do jité míry nenaplnily. Mnoha zaměstnancům ale i zaměstnavatelům se totiž občasný či úplný home office zalíbil.

Už během Covidu uvedlo ve výzkumu Evropské centrální banky 40 procent respondentů, že by po pandemii chtěli pracovat z domu alespoň dva dny v týdnu. Více než čtvrtina lidí pak dokonce očekávala, že jim zaměstnavatel tuto možnost sám nabídne.

Práce z domu totiž lidem nabízí mnohé výhody. Například ve výzkumu Institutu ekonomie na Chicagské univerzitě uvedlo 30 procent respondentů, že jsou při práci z domu ještě produktivnější než na pracovišti. Jako velkou výhodu zmiňovali také ušetřený čas za dojíždění. Díky tomu byli mnohem méně vystresovaní, lépe se soustředili a byli schopní snadněji sladit pracovní a soukromý život. Pro zaměstnavatele je potom největší výhodou snížení provozních nákladů, třeba na kanceláře.

Kolik lidí má povoleno pracovat z domu pak zjišťovali výzkumníci společnosti Buffer, kteří oslovili zaměstnance a živnostníky z 15 různých zemí. Ukázalo se, že ve skupině respondentů využívajících home office je téměř polovina těch, kteří mohou pracovat z domu každý den. Jen 11 procent lidí potom přiznalo, že mají povolené tento benefit využívat pouze výjimečně. Počet firem, které home office nabízejí, se navíc každoročně zvyšuje.

Ani Česko z tohoto trendu nijak nevybočuje. V roce 2021 využívalo podle výzkumu Welcome to the Jungle práce z domu 37 procent Čechů, 12 procent zaměstnanců mělo pak možnost využívat home office každý den. Nejčastěji přitom doma pracovali zaměstnanci v informačních technologiích a audiovizuálním sektoru.

Kdo je digitální nomád?

Plná práce z domu má tedy tu výhodu, že ji můžeš dělat téměř odkudkoliv. Nemusíš se přitom omezovat pouze na svou chatu v horách, kanceláří ti může být klidně celý svět. Díky tomu se snadno staneš digitálním nomádem.

To je člověk, který pracuje na dálku z nejrůznějších koutů světa. Ke svému zaměstnání většinou potřebuje pouze počítač a dobré internetové připojení, což mu umožňuje se snadno přesouvat. V cizině pracuje nejčastěji v coworkingových centrech, veřejných knihovnách či kavárnách. Za největší výhody digitálního nomádství lidé označují zvýšení pracovní produktivity, zlepšení kreativního myšlení, vystoupení z komfortní zóny a samozřejmě také poznávání nových krajů a lidí. Odhaduje se, že loni bylo na světě asi 35 milionů digitálních nomádů.

Mezi povolání, která se pro životní styl digitálních nomádů nejlépe hodí, určitě patří grafik, správce sociálních sítí, copywriter, redaktor, vedoucí zákaznické podpory, učitel cizích jazyků, překladatel a programátor. Právě IT je tedy jeden z nejčastěji zmiňovaných oborů. V USA například v roce 2021 tvořili ajťáci necelou pětinu všech digitálních nomádů.

Chtěl bys také získat pracovní flexibilitu či home office? A láká tě svět technologií a vysoké platy? Rekvalifikuj se u nás, staň se programátorem a splň si své sny:

Oblíbené destinace pro digitální nomády

Pokud tě také láká pracovní pohoda v cizích krajích, můžeš se inspirovat naším seznamem často navštěvovaných destinací. Většina těchto měst je na digitální nomády perfektně připravena. Kromě dobrého internetu zde najdeš také spousty coworkingových center, kde se schází komunita cestovatelů a vzájemně si vyměňují zkušenosti. Určitě tě také potěší, že v mnoha těchto destinacích jsou životní náklady téměř za hubičku. Nejen, že tak poznáš nový kus světa, ale ještě i něco ušetříš!

Jihovýchodní Asie

Velká část digitálních nomádů jezdí za exotikou do jihovýchodní Asie. Důvodem je hlavně to, že za relativně málo peněz zde dostaneš hodně muziky. Bez problému si budeš moct dovolit třeba pronájem bytu v domě s bazénem. Pokud si však vystačíš s málem, za ubytování v soukromém pokoji zaplatíš měsíčně mezi 3 až 5 tisíci korunami.

Mezi nejoblíbenější destinace určitě patří:

  • indonéský ostrov Bali,
  • thajské město Bagkok,
  • thajské město Chiang Mai,
  • vietnamské Ho Či Minovo město,
  • filipínské město Cebu,
  • malajské město Kuala Lumpur.
Blog ITnetwork.cz

Evropa

Mnoho digitálních nomádů sídlí také v malebných evropských městech. Je zde ovšem potřeba počítat s vyššími životními náklady, jejichž hodnota může přesáhnout i ty české. Výhodou je potom snadnější doprava do Čech i fakt, že tě zde nečeká žádný výrazný časový posun. To se sice může zdá jako bezvýznamné, pokud ale tvá práce závisí na pravidelných telefonátech s klienty či zaměstnavatelem, tuto výhodu jistě oceníš.

Digitální nomádi často jezdí do:

  • portugalského města Lisabon,
  • portugalského města Lagos,
  • španělského města Barcelona,
  • maďarského města Budapešť,
  • slovinského města Lublaň,
  • chorvatského města Split,
  • města Las Palmas na Kanárských ostrovech,
  • různých měst a vesnic na ostrově Malta.
Blog ITnetwork.cz

Jižní a střední Amerika

Digitální nomádi se nevyhýbají ani jižní a střední Americe. I když jsou v této oblasti některé nebezpečné země, najdeš zde i města, která jsou pro zahraniční pracovníky jako stvořená.

Jsou to například:

  • mexické město Oaxaca,
  • mexické letovisko Playa del Carmen,
  • ekvádorské město Quito,
  • brazilské město Rio de Janeiro,
  • columbijské město Medellín,
  • peruánské město Lima.
Blog ITnetwork.cz

Vybral sis? Pokud ne, další inspiraci můžeš najít na mnoha cestovatelských webech. Doporučujeme například stránku Go Nomad, kde lidé hodnotí destinace podle ceny, kvality internetu, bezpečnosti i dostupné zábavy v okolí. Anebo se jednoduše vydej tam, kam tě to táhne!

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 15.3.2023 11:22
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity